Dacă ești în situația în care faci broderie de ceva vreme, pentru rude sau prieteni, poate că este timpul să îți deschizi o afacere în acest domeniu.

Ai făcut până acum broderie ca hobby, dar acest hobby poate începe să îți aducă bani.

Un hobby, prin definiție, este o ocupație sau o îndeletnicire plăcută, făcută în timpul liber.

Să faci ceva care îți place și să mai câștigi și bani din asta este visul tuturor.

Dacă ai această pasiune, în mod sigur te-ai gândit măcar o dată să îți deschizi o afacere în acest domeniu.

Nu este o decizie ușoară, dar trebuie până la urmă sa faci acest pas..

Tentația este foarte mare, dar multitudinea de întrebări la care trebuie să îți răspunzi te poate descuraja. 

Cea mai frecventă întrebare este: „de unde ar trebui să încep‟?

Dacă până acum ai făcut broderie pentru prieteni și cunoscuți, vestea bună este că ai început deja.

Pentru că ai investit timp și bani în această pasiune, ideal ar fi să fii răsplătit pentru asta. Așa se nasc toate afacerile. Tu oferi o valoare adăugată unui anumit produs sau printr-un anumit produs, iar în schimb câștigi bani din asta.

Dar înainte să începem cu cei 5 pași pe care trebuie să îi urmezi, trebuie să înțelegi anumite lucruri. Trebuie să înțelegi rolul sau rolurile pe care le poți avea într-o afacere.

Când spun afacere mă refer la o activitate din care să câștigi bani, indiferent de forma ei de organizare.

Aceste roluri sunt în principal trei:

 • Meseriașul
 • Managerul
 • Antreprenorul

Când ai început să lucrezi din plăcere, ai început să descoperi tainele meșteșugului, să înțelegi procesele și cum poți face pentru a obține rezultatele dorite. Aici te afli în pielea meseriașului.

Până când te-ai hotărât că vrei și poți să câștigi bani din asta.

Atunci ai început să te gândești la forma de organizare cea mai bună pentru tine, să vezi cum poți atrage clienți, cum să faci să fii mai eficient, etc. Acum fără să vrei ai început să gândești ca un manager, să vezi cum poți pune lucrurile cap la cap ca acestea să funcționeze.

Și acum te întrebi, poate, unde e antreprenorul?

Antreprenorul este chiar aici, pentru că spiritul antreprenorial te-a făcut să cauți și să citești aceste rânduri. Te gândești dacă ar fi bine să-ți faci firmă sau doar un PFA, să îi dai eventual un nume, într-un cuvânt să faci din broderie mai mult decât un hobby.

Acum trebuie să înțelegi cum lucrează aceste roluri împreună.

Marea problemă a celor mai multe afaceri mici și nu numai este legată exact de acest aspect: oamenii nu reușesc să își asume cele trei roluri și să le facă să conlucreze între ele.

Așa cum am stabilit de la început, meseriașul sau tehnicianul sau oricum vrei să îi spui este preocupat să producă, sa creeze, să simtă satisfacția că prin priceperea lui a realizat acele lucruri minunate.

Managerul este cel care spune că lucrurile trebuie făcute într-o anumită ordine, că trebuie create niște sisteme care să asigure o eficiență sporită, că doar așa va crește competitivitatea.

Aici am să îți dau un exemplu banal: faptul că ai un caiet în care îți notezi ce ți-a cerut clientul, apoi poate faci o listă cu ce ai nevoie pentru comanda respectivă, apoi îți notezi ce materiale ai folosit și câteva lucruri de ținut minte pentru data viitoare, înseamnă că deja ai început să îți creezi propriile sisteme care să te ajute în munca ta. La următoarea comandă asemănătoare ai deja o bază de date la care să apelezi și deja îți va fi mai ușor.

Dar care e rolul antreprenorului? 

Antreprenorul este cel care a avut ideea, cel care a aruncat pastila și a făcut ca meseriașul și managerul din tine să lucreze împreună pentru a face acest vis posibil.

Să ai o pasiune, un lucru pe care îl faci cu plăcere din care să câștigi și bani este visul oricărui om de pe lumea asta.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la serviciul sau activitatea actuală și să te apuci imediat de broderie sau de propria afacere.

Poate ar fi o schimbare prea mare și ar trebui să ai destul de mult curaj pentru asta și de aceea îți va fi destul de greu să iei o asemenea decizie.

Poți începe să dezvolți afacerea pas cu pas, pe lângă ocupația actuală, până la nivelul în care vezi că poți deveni cu totul independent și poți trăi din asta.

Ține minte însă, pentru a avea succes și a câștiga mai mult decât traiul zilnic, este important nu doar să lucrezi în afacerea ta, ci să lucrezi la afacerea ta. Adică să o dezvolți.

Ai investit timp și bani pentru a-ți cultiva această pasiune și ar fi minunat ca această investiție să îți aducă și câștiguri.

O să îți spun în continuare despre cei 5 pași importanți pe care trebuie să îi ai în vedere, și o să îți dai seama de ce resurse mai ai nevoie pentru ca această călătorie pe care vrei să o începi să fie una plină de satisfacții.

Asta pentru că au făcut totul mecanic și nu au înțeles cu adevărat cum funcționează mașina de brodat.

Așadar începeți cu un proiect cât mai simplu, într-o singură culoare, pe o țesătură stabilă.

După ce înțelegeți cum funcționează mașina, cum trebuie gândit un model de broderie, puteți trece și la softul de digitizare.

Puteți începe cu texte de 8-10 mm înălțime. Sunt ușor de creat și nu ar trebui să vă pună probleme.

Trebuie să înțelegeți cum funcționează densitatea, pull compensation, underlay, punctul de intrare și ieșire, etc.

Abia apoi puteți începe să creați forme.

Un prim proiect reușit, pe lângă faptul că vă dă posibilitatea să înțelegeți și să învățați lucruri, vă va crește și încrederea în voi, ceea ce este foarte important.

1.Creează un site.

Este mult mai ușor să creezi o pagină de Facebook, sau un cont de Instagram și poate ai mai multă vizibilitate, dar există unele diferențe între site-ul tău propriu și un profil sau o pagină pe rețelele sociale.

Este foarte important să fii prezent în online.

Recomandarea din gură în gură este foarte bună, dar prin prezența online nu faci decât să amplifici acest fenomen.

Rețelele sociale ca Facebook sau Instagram sunt foarte bune, dar nu sunt proprietatea ta. 

Oricând aceste platforme își pot schimba regulile și nu îți vor mai da voie să te promovezi sau îți pot închide contul, pe când un site cu un domeniu de internet, acel www… este proprietatea ta.

Mai este o diferență majoră: pe facebook tu te adresezi clienților, iar site-ul este locul în care te găsesc clienții. Dacă cineva caută pe Google produsele tale va găsi site-ul tău.

Acum site-urile se pot realiza foarte ușor și sunt platforme ca Wix sau WordPress în care se poate crea un site de aproape oricine.

Nu trebuie să fie ceva complicat. Este suficientă și o simplă pagină de prezentare la început care să conțină și datele tale de contact. După aceea îl poți dezvolta.

Poți apela la cineva să îl facă dacă nu te descurci, iar o pagină de prezentare nu te va costa foarte mult.

2. Găsește-ți nișa pe care vrei să activezi.

Broderia computerizată cuprinde multe domenii, iar încercarea de a le acoperi pe toate are mari șanse să fie sortită eșecului.

După peste 20 de ani de broderie computerizată, există tipuri de broderii pe care nu le-am făcut niciodată, iar dacă m-aș apuca să le fac ar însemna să trec prin multe etape de căutare și încercări.

Experiența mă ajută și poate știu teoretic cum se face, dar să găsesc metodele cele mai eficiente astfel încât să fiu competitiv pe piață îmi poate lua destul timp.

De aceea este bine să te specializezi pe un anumit domeniu, pentru că, în timp, vei putea face lucrurile mai repede și mai bine.

Am mai vorbit despre asta și poți asculta mai multe detalii aici.

La început este bine să încerci de toate, pentru că nu îți permiți să refuzi nici un client, dar o să vezi că la un moment dat o să găsești lucrul pe care să îți placă să îl faci cel mai mult și care îți va ieși cel mai bine. Canalizează-ți energia în direcția aceea și promovează acel tip de servicii.

Unii aleg să facă costume populare, alții personalizări de echipamente de lucru, alții personalizări de cadouri sau lenjerii de pat, veșminte preoțești, embleme militare, etc. Toate acestea se pot face cu mașina de brodat, dar nu încerca să le faci pe toate pentru că îți va fi destul de greu și vei avea impresia că o iei mereu și mereu de la capăt.

Cu timpul vei vedea că nu trebuie să cauți această nișă cu insistență ci mai mult te va găsi ea pe tine.

3. Investește într-un soft de digitizare care să îți ușureze munca.

Dezvoltarea unei afaceri revine antreprenorului din tine.

Veniturile din afacere trebuie să îți asigure traiul de zi cu zi, să acopere cheltuielile necesare și să aducă suficient profit din care să o poată dezvolta.

Un soft de digitizare te ajută în primul rând să îți pregătești modelele astfel încât să îți fie cât mai ușor să le brodezi.

Îți poți face poziționări exacte, cusături ajutătoare sau de fixare, multiplicări în diferite poziții, etc.

Nu toate softurile sunt la fel, iar un soft bun care îți permite să lucrezi ușor, te ajută enorm de mult în munca ta.

I-Cliqq este un astfel de soft pe care ți-l recomand și despre care poți vedea mai multe aici.

Pe lângă softul în sine primești gratuit acces gratuit la platforma de curs de digitizare unde lucrăm chiar cu acest soft.

4.Investește într-o mașină de brodat pe care să te poți baza.

În general toate mașinile de brodat fac același lucru, dar este foarte important ca acel lucru să îl facă repede, bine și în ritmul de care ai nevoie.

Pentru a menține și dezvolta o afacere în domeniul broderiei, mașina de brodat industrială este alegerea potrivită.

Pe lângă aria de brodare, numărul culorilor viteză și calitate superioară, mașinile de brodat industriale sunt concepute să lucreze și 24 de ore dacă este nevoie.

Să nu te sperie denumirea de mașini industriale de brodat, pentru că sunt mașinile cu 1 sau 2 capete care pot fi folosite cu succes în micul atelier de acasă, fără a produce mult zgomot și fără a ocupa mult spațiu.

Eu îți recomand mașinile de brodat Galaxy, al căror distribuitor suntem, despre care poți vedea mai multe aici.

Vei primi ajutor în alegerea mașinii de brodat potrivite afacerii și produselor tale, dar și acces gratuit la platforma de curs atât pentru cursul de broderie cât și pentru cel de digitizare.

Colaborarea noastră nu se încheie în momentul livrării mașinii de brodat, ci vei primi sprijin în toată activitatea ta prin sfaturi și soluții bazate pe toată experiența mea în producția de broderie.

Este important ca tot ceea ce tu creezi și concepi să poată fi pus în practică, și de aceea este necesar să ai o mașină de brodat și un soft de digitizare care să poată face tot ceea ce tu gândești.

5. Învață și testează.

Nu știu cum este în alte domenii, dar la broderie procesul de învățare nu se termină niciodată.

Chiar dacă fac acest lucru de atâția ani, mereu aflu și descopăr lucruri noi.

A trebuit să învăț totul prin propria experiență, pentru că în urmă cu 20 de ani nu aveam la dispoziție atâtea surse de informare și nici prea multe persoane de la care să învățăm.

Acum există avantajul internetului, dar care vine și cu un dezavantaj. Oricine poate pune materiale și informații, fără ca acestea să fie verificate, iar de multe ori sunt greșite.

Acesta este unul din motivele pentru care am creat cursdebroderie.ro, care este o platformă de învățare în domeniul broderiei computerizate.

Intenția mea este să pun pe această platformă cât mai mult din experiența mea prezentă și viitoare și să contribui la dezvoltarea acestui domeniu în România.

Platforma este gratuită pentru cei care cumpără mașini de brodat sau softuri de la noi, dar poate fi accesată de oricine contra unui abonament lunar.

Dacă dorești te poți abona aici, iar dacă conținutul nu este ceea ce îți dorești te poți dezabona oricând, fără nici o altă obligație.

Dacă este să mă întrebi pe mine, mi-aș fi dorit foarte mult să fi avut acces la astfel de informații de-a lungul carierei mele. Ăsta este și motivul pentru care fac acum ceea ce fac și mă bucură că interesul pentru broderia computerizată este din ce în ce mai mare în România.

Tot ceea ce trebuie să faci este să aplici tehnicile pe care ți le voi arăta în materialele de pe platformă și vei vedea că îți vei dezvolta propria tehnică și propriul stil, care vor fi amprenta ta personală pe produsele tale.

Suntem aici să vă ajutăm să reușiți.

Comentarii

 1. Antoneta 2 aug. 2021 at 7:35 am - Reply

  Buna ziua

  Sunt incantata sa va citesc !
  Entuziasmul meu pentru a invata broderie a facut poate sa va gasesc .
  As dori sa stiu cat ar costa o masina de brodat cumparand o de ladumneavoastra, ca distribuitori.
  De awemenea as vrea sa invat sa realizez briderii…caci ..da..sunt incepatoare…dar imi doresc acest lucru !
  Va doresc o zi minunata si plina de lumina!

  • Constantin Toma 2 aug. 2021 at 8:14 am - Reply

   Vă mulțumesc pentru apreciere.
   O să primiți pe email o listă cu prețurile pentru mașinile de brodat.

 2. Goro elena 16 nov. 2021 at 6:53 pm - Reply

  Buna seara ! vă admir și vă înțeleg munca depusă în domeniul broderiei!Eu mi-am procurat recent o mașină de brodat și caut un maestru în domeniul dat

 3. Ruță Adriana 29 iul. 2022 at 10:12 am - Reply

  Bună ziua, mulțumesc pentru informațiile date, doresc sa aflu cât mai multe, doresc sa încep o afacere, și să fiu ajutata în alegerea unei mașini apoi pentru cursul pentru începători

 4. Versan Adriana 6 nov. 2022 at 7:09 am - Reply

  Bună ziua as dori sa va întreb dacă colaborați și cu persoane fizice…sa brodeze pentru dumneavoastră o anumita etapa de lucru.

  • Constantin Toma 14 nov. 2022 at 12:11 pm - Reply

   Obiectul nostru principal de activitate este distribuirea mașinilor de brodat. Partea de producție o menținem pentru clienții noștri cu vechime și ne descurcăm cu mijloacele pe care le avem.

 5. Cornelia 2 mart. 2023 at 12:23 pm - Reply

  Buna ziua! Sunt si eu interesata de optiuni, pret si introducere in tainele broderiei!

 6. maya 20 sept. 2023 at 1:57 pm - Reply

  buna ziua as fi interesata antro masina de brodat sant ancepatoare dar ami doresc si iubesc mult brodatul si as dori sa ancep a anvata a broda

 7. Sandu Tatiana 29 nov. 2023 at 11:25 am - Reply

  Bună ziua! Mulțumesc pentru informații, doresc sa fiu ajutata în alegerea unei mașini și pentru un curs pentru începători.

  • Constantin Toma 29 nov. 2023 at 12:05 pm - Reply

   Mă puteți contacta de luni până vineri între orele 8-16. 30.11 și 1.12 suntem liberi, ca de altfel în toate sărbătorile legale