Mulți dintre noi suntem atât de prinși cu utilizarea mașinii (mai ales când o achiziționăm), suntem preocupați cu executarea produselor, și uităm un lucru foarte important: întreținerea mașinii. Dacă vrem ca mașina noastră să fie sănătoasă și veselă, trebuie să acordăm o mare atenție modului în care o folosim și o întreținem. În acest articol o să vă arăt câteva elemente de care să țineți seama, astfel încât să nu scoateți mulți bani din buzunar din cauza folosirii defectuoase a mașinii.

Ce ață folosim și cum?

În primul rând folosiți o ață de calitate, specială pentru mașina de brodat. Ața de cusut lasă multă scamă și nu curge constant de pe bobină. Aceasta vă poate cauza probleme destul de mari. Nu mai țineți ațele descoperite pe acei suporți care arată cumva din punct de vedere estetic. Se va depune praf pe ele, pe care îl veți regăsi în angrenajele mașinii. Puteți să le țineți în cutii, sertare, sau dacă doriți să se vadă, puteți folosi niște cutii din plastic transparent.

Nu este recomandat să folosiți ață mai veche de 5 ani, pentru că aceasta își pierde calitățile în timp. Oricât am insistat la distribuitorii de ață să îmi spună un termen în care ață poate fi folosită în condiții optime, nu am reușit să îl obțin, dar am observat că în 5 ani își cam pierde acel strat de parafină care o ajută să alunece ușor prin sistemele de tensionare. Tot pentru evitarea deteriorării stratului de parafină, evitați să păstrați ața în apropierea surselor de căldură.

Depozitare gresita ate brodat
Depozitare corecta ate brodat

Acoperiți mașina când nu o folosiți.

Dacă știți că nu veți folosi mașina câteva zile la rând, este bine să o acoperiți, că să nu se depună praful pe ea. La mașinile cu mai multe ace, bobinele de ață sunt puse pe standul mașinii, iar dacă rămân neacoperite mai multe zile se adună praful pe ele, iar acest praf îl vom regăsi în sistemele de tensionare.

Protejați părțile electronice ale mașinii.

Cea mai la îndemână măsură este să nu țineți mașina pornită decât atunci când o folosiți. Chiar dacă durează câteva secunde să o pornim, eu zic că mai bine să avem răbdare, sau vom avea cheltuieli neprevăzute, care nu sunt mici. Apoi este recomandat să folosiți un regulator de tensiune de tip UPS. Două exemple de astfel de produse ar fi UPS nJoy Horus Plus 800 și UPS CyberPower BR1000ELCD, pentru că trebuie să alegeți sursa în funcție de puterea mașinii.

O mașină cu 1 cap de la Galaxy are undeva la 400W, iar în acest caz recomand o sursă de 600W. Aceste surse, pe lângă faptul că ne asigura o stabilizare a tensiunii și o protecție la șocurile electrice, sunt dotate și cu baterii și mai putem folosi mașina câteva minute din momentul în care s-a oprit curentul. Astfel nu riscăm că mașina să se oprească cu acul în material. Părțile electronice sunt cele mai scumpe la o mașină de brodat, și de aceea trebuie să avem mare grijă de ele.

Evitați formarea condensului pe mașină în perioadele cu temperaturi scăzute. Dacă diferențele de temperatură în încăpere sunt foarte mari, se va produce condens. Acesta afectează atât părțile electronice ale mașinii, cât și părțile metalice, Pur și simplu veți constată că pe mașină se va depune rugină. Trebuie să găsiți o modalitate de climatizare a încăperii pentru a evita acest fenomen. Dacă acesta totuși apare, evitați să porniți mașina o perioada după ce ați pornit încălzirea.

Nu folosiți mașina la viteză maximă.

Pe lângă faptul că broderia noastră va avea o calitate slabă, la mașina de brodat folosită la viteză maximă în permanență, gradul de uzură va fi mult mai mare. De regulă aceste uzuri își spun cuvântul peste câțiva ani, când mașina nu va mai fi în garanție. De aceea sunt reticent să îi sfătuiesc pe oameni să își cumpere mașini second-hand, pentru că nu știi niciodată cum a fost folosită acea mașină. Eu personal cunosc 2 cazuri în care mașinile de brodat au fost folosite la viteză maximă în permanență.

Asigurați-vă că mașina de brodat este instalată corespunzător

Mașina de brodat trebuie să fie stabilă, pentru a se evita vibrațiile sau mișcarea mașinii în timpul funcționării. Indicat este ca mașina să stea pe un stand metalic cât mai stabil.

Dacă mașina voastră nu este dotată cu așa ceva, trebuie să folosiți o masă foarte stabilă, de preferat una metalică solidă.

La Galaxy, de exemplu, mașinile de brodat au în dotarea standard acest suport metalic, iar între acesta și mașină există niște tampoane de cauciuc care au rolul de a absoarbe vibrațiile.

Mașina nu trebuie să fie înclinată, La instalare folosiți o nivelă cu bulă (boloboc) pentru a vă asigura că este instalată corespunzător.

Picioarele de sprijin trebuie reglate astfel încât să nu existe jocuri.

Dacă aveți o mașînă cu braț liber și arie de brodare mare, asigurați-vă că acele mese suplimentare necesare pentru susținerea ramei de aluminiu sunt perfect aliniate cu masa principală. În caz contrar, rama se va agăța în marginea mesei, iar broderia se va deplasa.

Evitați folosirea spray-ului adeziv pe mașină.

Spray-ul adeziv trebuie folosit cu grijă. În primul rând, la produsele textile nu se dă cu spray pe produs, ci pe inserție, pentru că există riscul să pătăm produsul, iar petele sunt aproape imposibil de scos (singurul care poate da rezultate este diluantul sau alt solvent asemănător) Dacă vreți să lipiți o bucată de inserție într-un anumit loc, dați cu spray într-un loc ferit, folosind o cutie de carton în care să puneți bucată de inserție și apoi să o spray-ați.

La produsele din piele sau asemănătoare, puteți folosi spray-ul direct pe produs, pentru că se va lipi mai bine. La fel încercați ca spray-ul împrăștiat în aer să nu ajungă la mașină. Dacă totuși trebuie să folosiți spray-ul pe mașină (pe inserția care este prinsă în rama se aluminiu, de exemplu), folosiți-l cu mare grijă. Puteți urmări acest video în care aveți o sugestie de folosire a acestui produs.

Evitați folosirea în exces a inserției autoadezive.

Inserția autoadezivă este o alternativă a spray-ului adeziv. Nu folosiți acest tip de inserție decât atunci când este neapărată nevoie. Particule din acea peliculă adezivă se lipesc de ace și ajung să se depună pe graifer.

Menținerea curată a mesei mașinii.

În cazul în care lucrați pe rama de aluminiu, aceasta se sprijină pe masa mașinii. Evitați să lăsați masa plină de resturi de ață, praf, scame sau spray. Pe o masă murdară rama va aluneca mai greu și riscați să suprasolicitați motoarele pantografului. Sub ramă există o pâslă care se va deteriora mai repede decât în mod normal, și în acest caz va trebui înlocuită. Suplimentar se poate da masa cu un strat subțire de spray siliconic pentru o alunecare mai ușoară a ramei.

Înlocuiți acele la timp.

Recomandarea de folosire a acelor este de circa 2 000 000 de împunsături sau 8 ore (alții spun 4 ore). Nu trebuie să schimbăm acul doar atunci când se rupe. În special prima dată se deteriorează vârful, ceea ce ne va crea probleme și va deteriora țesătura. Folosirea îndelungată crește riscul ca acul să se rupă, ceea ce poate deteriora graiferul și inclusiv țesătura pe care brodăm, iar produsul va fi greu de recuperat.

Folosiți suveică și mosorele în stare bună.

Dacă scăpați suveică pe jos, riscul ca aceasta să se deformeze este foarte mare. La fel se poate întâmpla și cu mosorelele. Ele trebuie înlocuite cu unele noi, de aceea asigurați-vă că aveți în permanență suveici și mosorele de rezervă.

Utilizați instrumente de măsurare a tensiunii în ațe.

Cu ajutorul lor vă este mai ușor să tensionați corect ațele, dar mai ales puteți vedea dacă ațele pe care le folosiți nu se comportă cum trebuie, sau sistemele de tensionare nu funcționează.

Atenție sporită în manipularea și folosirea gherghefelor și ramelor.

În primul rând asigurați-vă că folosiți sistemul de prindere potrivit broderiei și produsului pe care doriți să îl brodați. Evitați folosirea gherghefelor prea mici. Lovirea acului în ramă sau în gherghef poate cauza defecțiuni ale mașinii. Atenție la montarea și demontarea acestora pe și de pe mașină. Mai întâi demontați sistemul existent pe mașină, apoi setați în calculatorul mașinii ghergheful sau dispozitivul cu care doriți să lucrați, și apoi montați noul dispozitiv.

Când nu sunt folosite, gherghefele se depozitează în cutii de plastic, având grijă ca cele două părți componente să fie băgate una în alta pentru a se evita deformarea lor. La gherghefele de șapcă aveți grijă că partea stabilizatoare să fie închisă, pentru a se evita deformarea ei.

Întocmiți un calendar de mentenanță și respectați-l.

Acesta se face pe baza specificațiilor producătorului. Frecvența operațiilor de întreținere se regăsește în manualul mașinii de brodat, sau într-o diagramă lipită pe mașina de brodat. La Galaxy această diagramă arată că în imaginea alăturată.
Dacă nu aveți aceste date, cereți-le de la producător sau distribuitor, sau căutați-le pe internet. Pentru mașinile Galaxy am făcut un video în care explic operațiile de întreținere și pe care îl puteți vedea aici.

Ascultați mașina.

Dacă ajungeți să o cunoașteți mașina vorbește de la sine. Când totul este în regulă, sunetul ei este ca o muzică. Dacă ceva nu este bine, o să auziți. Nu ignorați nici un zgomot suspect, ci încercați să aflați care este cauza. Întreținerea mașinii nu necesită mult efort și este un lucru ușor de făcut. Este foarte important să respectați toate aceste lucruri pentru ca mașina voastră să funcționeze cât mai mult timp în condiții cât mai bune.

Intretinere masina de brodat

P.S. Despre toate acestea, dar și despre multe altele învățăm în cadrul platformei cursdebroderie.ro.

Comentarii

  1. Samoila Toader 2 dec. 2021 at 1:16 pm - Reply

    Bună ziua, putem procura piese de la dumneavoastră?