Una din principalele probleme în momentul brodării o reprezintă ruperile frecvente de ață.

O primă cauză a acestui fenomen o reprezintă calitatea îndoielnică a unor tipuri de ață.

Din dorința de a reduce costul de producție și a ne mări marja de profit, suntem tentați să folosim produse ceva mai ieftine, dar mai slabe calitativ.

Este o sabie cu două tăișuri, pentru că, o ață de calitate slabă, care se rupe des, ne afectează atât calitatea cât și timpul de execuție, ceea ce ne poate produce pagube mai importante decât valoarea economiei făcute datorită prețului mic plătit pe aceste tipuri de ață.

Totuși, uneori, acest fenomen se întâmplă și în momentul în care folosim o ață de calitate.

De ce, totuși, se rupe ața în timpul brodării?

Ca să înțelegem mai bine trebuie să vedem ce se întâmplă mai exact când mașina brodează și cum funcționează mașina de brodat.

Principiul de funcționare este asemănător cu al unei mașini de cusut, diferența o face traseul aței de brodat pe mașină, transportul țesăturii și faptul că tălpița acului urcă și coboară împreună cu acesta.

Sistemul de coasere este același, și constă în împletirea celor două ațe (de brodat și de la suveică) cu ajutorul unui dispozitiv numit graifer (acea piesă în care băgăm suveica).

Mai exact, acul coboară purtând cu el ața de brodat, împunge țesătura, continuă să coboare până la un anumit nivel, după care începe să urce.

În acest punct, în spatele acului, ața face o buclă.

Acesta este momentul în care vârful graiferului ajunge în direcția acului, agață ața de brodat prin această buclă și o învârte în jurul aței de suveică, datorită formei speciale pe care graiferul o are.

După care eliberează cele două ațe, iar recuperatorul (acea piesă de aluminiu din partea de sus a mașinii care urcă și coboară) trage ațele în sus, astfel încât să rezulte cusătura pe care o știm cu toții.

Si toate astea la fiecare rotație a axului mașinii, adică de câteva sute de ori pe minut.

Mulți dintre noi ne-am întrebat, de ce nu este posibil ca și dedesubt să avem tot o bobină de ață în loc de această suveică?

Motivul este că ața de dedesubt trebuie să vină din interiorul graiferului.

O să fiți surprinși, dar pentru a realiza un pas de 2 mm este necesară o lungime a aței de aproximativ 45 de ori mai mare.

Asta înseamnă că ața circulă în față și în spate prin gaura acului prin țesătură, prin interiorul tălpiței și prin gaura din plăcuța în care intră acul.

De aceea este necesar ca acest traseu să fie perfect precum și sincronizarea tuturor angrenajelor care participă la tot acest proces.

Care pot fi cauzele ruperilor repetate de ață?

O să enumerăm doar câteva din aceste cauze, lista fiind mult mai lungă, în funcție de o multitudine de situații care pot influența frecvența ruperilor de ață

  • Ac prea subțire. Finețea acului trebuie aleasă în concordanță cu grosimea aței pe care o folosim. Un ac prea subțire va bloca ața, iar aceasta nu va circula cu ușurință prin gaura acului sau prin gaura pe care acul o face în țesătură.
  • Ac defect. Trebuie să ne asigurăm că acul de pe mașină nu este îndoit sau deteriorat. De aceea se recomandă să schimbăm acele periodic, nu doar atunci când se rup.
  • Ac pus incorect. Este foarte important ca acul să fie pus corect pe mașină. Un articol despre ace și cum se montează corect pe mașină puteți vedea aici.
  • Zgârieturi pe traseul aței. Mai ales în zona acului. Verificați să nu aveți zgârieturi în interiorul tălpiței acului, a găurii plăcuței sau a graiferului. De regulă acestea apar când ni se rupe acul în timpul brodării.
  • Acul nu este centrat pe plăcuța acului.Dacă acul nu este centrat pe gaura din plăcuța acului, ața se va freca de marginea găurii plăcuței și se va rupe.

Acest lucru se poate întâmpla din cauza plăcuței poziționate greșit, sau, în cazul mașinilor de brodat cu mai multe culori, capul de brodare nu este în poziția corectă.

  • Suveică defectă sau pusă incorect. Verificați foarte bine suveica, să fie pusă corect, să nu prezinte defecte. Întotdeauna să aveți suveici noi de rezervă la îndemână.
  • Traseu incorect al aței sau obstrucționarea traseului aței. Asigurați-vă că ața este pusă corect și că nu este nimic care să obstrucționeze curgerea lină a acesteia
  • Tensionarea incorectă a aței. Fie că vorbim de o tensionare prea strânsă sau prea slabă, în ambele cazuri putem avea ruperi de ață frecvente. Un articol despre tensionarea ațelor și despre tot ce ține de ața de brodat puteti citi aici.
  • Ață uscată. Ața ținută în condiții improprii se poate usca. Ea este tratată cu un strat lubrifiant pe bază de parafină care în anumite condiții se poate deteriora. Păstrați ața în cutii închise sau sertare și departe de sursele de căldură. În unele cazuri puteți remedia acest defect prin utilizarea unui spray siliconic pe care îl pulverizați pe bobina de ață și îl lăsați un timp să acționeze.
  • Broderie prea deasă sau pași prea apropiați. Asigurați-vă că modelul este adaptat grosimii aței pe care o folosiți și nu există zone cu o aglomerație foarte mare de împunsături. Ne dăm seama că ceva nu este în regulă cu digitizarea când ața se rupe întotdeauna în același loc al broderiei.
  • Vibrații excesive ale țesăturii. De regulă asta se întâmplă când tălpița acului nu atinge țesătura sau o presează prea tare.

Așa cum am mai spus, lista poate fi mai lungă.

Despre toate astea și despre multe altele am vorbit în acest live, pe care îl puteți vedea înregistrat mai jos.

La toate acestea nu trebuie să uităm și de calitatea mașinii de brodat pe care o avem.

La Galaxy beneficiați de mașini de brodat de calitate superioară, care sunt asamblate și reglate de cei mai buni ingineri în domeniu.

Nici o mașină de brodat nu părăsește fabrica până nu este testată în cele mai mici detalii.

Puteți vedea mai multe despre mașinile de brodat Galaxy aici, precum și pe canalul nostru de YouTube.

Pe lângă mașinile de brodat sau softurile de digitizare, la EMBRO beneficiați de tot suportul de care aveți nevoie în activitatea voastră.

Întotdeauna ne dorim să vă ajutăm să reușiți.

P.S. Despre toate acestea, dar și despre multe altele vom învăța în cadrul platformei cursdebroderie.ro.
Veți fi anunțați când platforma va deveni funcțională.

Comentarii