Este întrebarea care se află în mintea tuturor celor care brodează, mai ales dacă sunt la început. Trebuie să privim cu atenție și să înțelegem ce se întâmplă în momentul brodării, pentru a vedea cauzele și a găsi soluțiile potrivite fecărei situații în parte.

Poate fi digitizarea un motiv pentru care broderia se strânge?

Digitizarea reprezintă punctul zero al procesului de brodare.
Fără o digitizare de calitate, riscăm să pornim cu stângul, iar produsul să fie compromis din start.
Ceea ce nu ni se spune atunci când cumpărăm mașină de brodat, este faptul că pentru fiecare țesătură sau tip de produs trebuie o digitizare adaptată.

Digitizare blog

Comercianții de mașini de brodat ne ademenesc cu numărul de modele pe care îl avem în memoria mașinii, sau cu un număr de modele suplimentar pe care ni le livrează împreună cu mașina, cu scopul de a ne convinge să cumpărăm produsele lor.

Nu există un model de broderie general valabil, care să poată fi brodat cu aceleași rezultate pe toate tipurile de țesătură sau produse.

De regulă aceste modele sunt făcute pentru țesături destul de stabile.

În momentul în care vrem să brodăm pe un material mai moale sau mai elastic, începem să avem probleme.

Este important să adaptăm digitizarea la produsul pe care dorim să îl brodăm.

Pentru asta trebuie să apelăm la persoane care fac digitizare, dar trebuie să ne asigurăm că acele persoane știu broderie și nu sunt doar creatori de forme.

Cea mai frecvența cauza este nefolosirea, sau folosirea necorespunzătoare a cusăturii underlay.

Din păcate, în ziua de astăzi, sunt multe persoane care dețin un soft de digitizare, dar nu știu să facă broderie.

Consideră că, dacă au creat formele modelului, este suficient.

Digitizarea broderiei presupune mai mult decât crearea formelor.

Nefolosirea cusăturii underlay este echivalentă cu construcția unei case fără fundație.

Așa cum pereții casei se vor crăpa, iar într-un târziu casa se va prăbuși, și broderia noastră va avea de suferit în ceea ce privește calitatea.

Cusătură underlay are rolul de a fixa țesătura de inserția stabilizatoare, de a preveni încrețirea țesăturii, de a preveni “scufundarea” broderiei în țesătură, de a contura mai bine marginile broderiei, etc.

O digitizare fără underlay, foarte deasă și cu o lungime a pașilor mai mare de 4 mm reprezintă premisa ideală pentru o broderie încrețită.

O tensionare mult prea stansa a atelor, poate crea aceste încrețituri.

Trebuie să învățăm cum să tensionăm corect ațele pe mașină, astfel încât să obținem o broderie de calitate, care să aibă un aspect corespunzător și să nu ne afecteze țesătura.

Folosesc o viteză mult prea mare a mașinii?

Mașinile de brodat de ultima generație, de regulă își adaptează viteză în funcție de lungimea pasului broderiei, dar în momentul în care brodăm pe un material predispus la încrețire, este indicat să folosim o viteză de lucru inferioară.

Să întind materialul în gherghef, sau să îl las mai lejer?

A patra cauza care poate duce la incretirea țesăturii, îl reprezintă fixarea necorespunzătoare a acesteia în gherghef sau orice alt sistem de fixare folosim. Trebuie să ne asigurăm că țesătură este întinsă și fixată corect în sistemul nostru de fixare. Dacă la țesăturile neelastice, putem să întindem materialul până sună că o tobă, la tricouri sau materiale elastice trebuie să îl întindem doar atât cât să fie plat, în gherghef. Nu îl întindem ca pe elastic, pentru că, după ce îl scoatem din gherghef acesta va reveni la normal, iar broderia nu va avea nici pe departe un aspect mulțumitor.

Există anumite tipuri de țesături mai predispuse la încrețire?

În general țesăturile mai moi sau elastice sunt predispuse la încrețire. Un exemplu în acest caz sunt tricourile și tricourile polo. Apoi mai există țesăturile foarte alunecoase, gen satinuri, care chiar dacă sunt stabile, au tendința ca fibrele de țesătură să se împingă către margini și să creeze aceste increțituri. Și ar mai fi țesăturile foarte subțiri, foarte fine, a căror fibre sunt cu mult mai subțiri decât ața de brodat.

Câtă inserție să folosesc și de care?

Folosirea unei inserții insuficient de stabile pentru produsul pe care brodăm reprezintă al cincilea motiv din cauza căruia țesătura noastră se poate strânge în momentul brodării.

Țesătura împreună cu inserția trebuie să creeze o suprafață de lucru suficient de stabilă pentru a susține broderia pe care vrem să o facem.

Există un tip de ață care să prevină încrețirea materialului?

Dacă este să ne referim la ațele pentru mașina de brodat, ața metalizată este cea mai rigidă și mai predispusă la a crea aceste strângeri ale țesăturii. Apoi ața de polyester este o ață care, fiind ceva mai dura și mai rezistentă poate crea o asemenea problemă. Chiar dacă o să călcăm produsul, iar rezultatul este unul bun, ața de polyester revine la forma inițială după câteva minute. Ața cea mai moale, care se așează cel mai frumos, este ața de vâscoză. Această își păstrează formă după călcare și are un aspect deosebit. Dezavantajul este că această ață este mai predispusă la rupere și de aceea trebuie să lucrăm cu o tensionare ceva mai slabă și la o viteză mai mică. Un alt aspect este acela că nu rezistă la clorurare, vopsire sau spălare la temperaturi foarte mari. Cea mai mare problema este folosirea aței de cusut la brodare. Aceasta este o ață mai dura, care nu a fost concepută pentru a fi folosită la mașina de brodat. Trebuie să ținem seama de toate aceste aspecte în momentul în care brodăm, mai ales dacă țesătura noastră este ceva mai moale sau mai elastică.

Ce pot face pentru a preveni încrețirea broderiei?

În primul rând trebuie să vedem dacă digitizarea are cusătură underlay, apoi să căutăm să eliminăm toate posibilele cauze care pot duce la un rezultat nesatisfăcător.

Ce ar putea să mai ajute în aceste cazuri, ar fi folosirea unei inserții mai consistente, pe care eventual să o și lipim de produs. Este o soluție care ar putea da rezultate.

La materialele elastice, o folie solubilă pusă deasupra, eventaul prinsă în gherghef împreună cu țesătură, poate fi deasemenea de ajutor.

Pot să fac ceva în momentul în care brodez și constat că broderia îmi încrețește țesătura?

Putem să venim cu niște soluții de avarie pentru a încerca să salvăm produsul nostru.

În primul rând putem să lipim încă un strat de inserție sub gherghef, folosind spray adeziv.

Reducerea vitezei de brodare poate deasemenea ajuta.

Călcatul produsui după brodare poate da și el rezultate bune.

P.S. Despre toate acestea, dar și despre multe altele vom învăța în cadrul platformei cursdebroderie.ro.
Veți fi anunțați când platforma va deveni funcțională.

Comentarii

  1. Ginel Crivat 17 nov. 2020 at 12:49 pm - Reply

    Sunt interesat

  2. prian Anton 24 nov. 2020 at 9:55 pm - Reply

    Sunt interesat!

  3. Coțovanu Camelia 26 oct. 2021 at 4:21 am - Reply

    Sunt interesata!

  4. Violeta 30 oct. 2021 at 7:53 pm - Reply

    Interesata