Despre mașinile de brodat se pot spune multe și putem vorbi ore întregi.

Am încercat să sintetizez cât mai multe informații sub formă de întrebări și răspunsuri în acest articol și sper să îți fie de folos.

Mașinile de brodat sunt produse într-o gamă foarte variată.

Dacă este vorba de preț, acesta variază de la câteva sute de euro la câteva zeci de mii de euro.

Dacă vorbim de dimensiuni, cele mai mici sunt comparabile cu o mașină de cusut, iar cele mai mari pot ajunge 10 sau chiar 20 m lungime și 2-3 m lățime.

De ce variază atât de mult prețul mașinilor de brodat (sau dimensiunile)?

Pentru că, din păcate, sunt denumite mașini de brodat și cele casnice care se pun pe o masă, și cele industriale, care au acele dimensiuni impresionante și sunt folosite pentru producția în fabrici.

Spun din păcate, pentru că asta induce în eroarea pe cel care caută o mașină de brodat și trebuie să „scotocească” prin toată această gamă de produse.

De ce nu afișați preț la mașinile de brodat pe care le postați pe facebook sau alte rețele?

Pentru că de cele mai multe ori, aceste postări conțin niște exemple de configurare a mașinilor de brodat Galaxy pe care noi le comercializăm. Doritorii pot descărca lista de prețuri de aici. Este un document pdf de câteva pagini care cuprinde prețurile pentru mașinile de brodat cu braț liber cu 1 cap în 4 variante, 2 capete în 2 variante și o variantă de 4 capete. Apoi urmează dispozitivele speciale, sisteme de prindere a țesăturii, softuri, etc. Oferim toate aceste variante clienților ca să știe ce opțiuni sunt și să decidă în cunoștință de cauză.

Câte tipuri de mașini de brodat există?

Răspunsul scurt este: foarte multe.

Dar, dacă vorbim în general, ele se împart în 3 categorii:

  • Mașini de brodat casnice
  • Mașini de brodat profesionale (semi industriale)
  • Mașini de brodat industriale

La rândul lor cele industriale se pot împărți într-o serie de alte categorii.

Mașinile de brodat casnice seamănă la formă cu o mașină de cusut, au un singur ac și arii de brodare mici. Sunt ușoare și se instalează pe o masă normală. Aria de brodare este mică ( de la 10 x 10 cm la cele mai mici până la vreo 30 cm la modelele mai mari.

Mașinile de brodat profesionale (semi industriale) pot avea mai multe ace (4, 6, 8, 10, 12) și au arii de brodare ceva mai mari, dar tot în jurul a 25 x 30 cm. Și acestea pot fi instalate pe o masă obișnuită și cântăresc până în 50 de kg.

Mașinile de brodat industriale pot avea unul sau mai multe capete de brodare (fac mai multe broderii de același fel în același timp). numărul de ace la modelele mai vechi începea de la 5 sau 7 ace, dar acum, la modelele noi pornesc de la 12 ace la mașinile cu un singur cap de brodare și pot ajunge la 24 de ace. La mașinile cu mai multe capete se fac și acum variante cu 6 sau 9 ace.

De obicei acestea au suport propriu și cântăresc de la 80- 90 de kg până la 2-3 tone.

Pentru atelierul de acasă îmi trebuie o mașină de brodat casnică?

Termenul de „mașină de brodat casnică” nu se referă strict la locul în care poate fi folosită, ci la modul de folosire. De fapt, în engleză, este cu termenul de domesnică, adică este potrivită pentru a face mici decorațiuni sau personalizări pentru propria locuință și familie.

Nu este concepută pentru a se lucra intensiv cu ea, iar productivitatea este scăzută. Producătorii nu recomandă să se lucreze mai mult de câteva ore zilnic, pentru că angrenajele nu sunt concepute pentru exploatare intensivă.

Având un singur ac, trebuie ca de fiecare dată când se schimbă culoarea să schimbăm noi ața de pe mașină.

Sistemul de prindere este limitat la broderii de mici dimensiuni, iar forma lui face mai greoaie fixarea produselor finite.

Alegerea corectă pentru atelierul de acasă se face în funcție de activitatea pe care dorim să o desfășurăm.

Mașinile casnice sunt pentru uz propriu. Dacă vrem să facem bani din broderie, trebuie să ne orientăm măcar spre o mașină de brodat profesională. Dacă vrem să facem broderii mai mari ca dimensiuni și număr de împunsături, soluția este o mașină de brodat industrială.

Pot folosi o mașină de brodat industrială în atelierul de acasă?

Bineînțeles. Cele mai vândute mașini de brodat sunt cele cu un singur cap de brodare, iar cele mai multe dintre acestea sunt folosite în micile ateliere de acasă.

Varianta cea mai mică de mașină de la Galaxy cu arie de brodare de 60 x 40 cm, cântărește 140 kg și ocupă un spațiu de 1.5 m².

Nivelul de zgomot este comparativ cu cel al unei mașini de spălat.

Există mașini de brodat cu arie de brodare mare?

Dacă vorbim despre mașinile cu un sigur cap de brodare, la Galaxy avem următoarele variante:

60 x 40 cm

80 x 50 cm

120 x 50 cm

120 x 60 cm

120 x 80 cm

170 x 80 cm

Cea mai mare variantă cântărește în jur de 500 kg și ocupă cam 6m², iar nivelul de zgomot nu este cu mult mai mare.

Asta dacă vorbim despre mașinile cu braț liber. La cele cu masă fixă putem avea arii de brodare și mai mari, atât pe lungime cât și pe lățime.

Care este diferența dintre o mașină de brodat cu braț liber și cea cu masă fixă?

La mașinile de brodat cu braț liber, masa de lucru se demontează iar partea de jos a mașinii, unde este suveica, este de fapt un braț pe care se află angrenajul de coasere. Noi putem îmbrăca produsele finite (tricouri, șepci, etc.) pe acest braț și astfel le putem broda mult mai ușor.

La cele cu masa fixă, masa nu se demontează, asta înseamnă că putem lucra doar produsele care pot fi așezate pe masă cu partea care trebuie brodată, fără a avea alte elemente dedesupt: repere croite, prosoape, fețe de masă, etc.

O descriere ceva mai amănunțită poți vedea aici.

Tot în dotările mașinii mai intră și sistemul de brodat șepci cu două gherghefe. 

Poți cumpăra tricouri și șepci sau alte articole, le poți personaliza prin broderie, iar apoi le poți revinde cu un preț mult mai mare.

Pe rama de aluminiu de 600 x 400 mm poți face embleme pentru uniforme școlare sau pentru alte tipuri de uniforme.

Poți personaliza prosoapele de la saloanele de cosmetică sau de la hoteluri. Poți personaliza fețele de masă sau șervetele de la restaurante. Și exemplele pot continua.

Mai am nevoie de alte dotări în atelier în afară de mașina de brodat?

Îți trebuie o masă de lucru, fier de călcat, eu recomand un calculator, imprimantă, scanner, poate chiar soft de digitizare și alte astfel de obiecte și dotări.

Pe unele poate le ai deja prin casă și le poți folosi, pe altele poate le găsești pe la rude sau cunoscuți, iar pe altele trebuie să le cumperi.

Dacă nu ai dotarea completă, nu înseamnă că nu poți lucra.

Primul și cel mai important pas este achiziția mașinii de brodat, după care vin și celelalte.

Pe cursdebroderie.ro primele lecții sunt despre aceste dotări și este descris în amănunt ce anume ai nevoie și cum să îți organizezi spațiul de lucru. Sfatul meu este să te abonezi la platformă aici.

Vei avea acces la toate lecțiile din modulul ales și îți vei putea face o idee despre broderia computerizată, ca să știi exact la ce să te aștepți. Costă doar 35 de lei/lună și te poți dezabona oricând, fără nici un fel de obligații.

Cu ce te ajută o mașină de brodat cu arie mai mare de 60 x 40 cm?

O mașină de brodat cu arie mai mare de brodare (80 x 50 sau 120 x 50, 120 x 60, 120 x 80) ne ajută să facem broderii mai mari.

Atenție. Aria de brodare mare este valabilă doar pe rama pentru broderie plană ( de aluminiu). Restul gherghefelor sunt aceleași. Dacă vrem să brodăm produse finite gen tricouri, hanorace, etc., lucrăm pe aceleași gherghefe.

Când este cazul să mă orientez către o mașină de brodat cu arie mai mare?

Atunci când ai de făcut broderii de mari dimensiuni în plan( adică produse croite).

Dacă avem de făcut brâie (care de obicei au peste 1m) rochii brodate pe toată suprafața, pieptare, fețe de masă brodate pe toată lungimea, veșminte preoțești, etc.

În aceste cazuri ai nevoie și de mașini de cusut ca să coși produsele.

Poți face tu acest lucru sau poți apela la ateliere cu care să colaborezi.

Deja este vorba despre conceperea unui produs mai complex, care implică mai multe operații.

Pentru a realiza produse brodate mai complexe trebuie să știu croitorie?

Nu neapărat.

Așa cum am spus mai sus, poți avea parteneriate sau colaborări cu alte persoane sau ateliere care să facă partea asta.

Când mai multe persoane lucrează la conceperea unui produs, sunt multe șanse ca acel produs să fie unul de excepție.

Pe lângă faptul că fiecare poate fi foarte priceput la operația pe care o face, mai poate veni și cu propriile idei sau soluții.

În toți anii de când fac broderie, 90% din produse sunt concepute și realizate de alte persoane sau firme, eu realizând doar partea de broderie.

Cunosc încă multe astfel de exemple la scară mai mică, unde o croitoreasă colaborează cu o persoană care are mașină de brodat, iar la sfârșit fiecare își ia partea din venituri.

Cu o mașină de brodat cu suprafață mare se pot realiza broderii spectaculoase, fără a fi nevoie să muți materialul de multe ori și să ai probleme la îmbinări.

Cine cumpără mașini de brodat cu arii de 120 x 50 cm sau mai mari?

Ce produse fac cu ele?

În general cei care fac costume populare.

1.2 m lungime pentru un brâu, de exemplu, este suficient. La aceste brâuri, dacă le faci pe o mașină mai mică, trebuie să ai mare grijă când muți materialul ca să continui broderia. Acea îmbinare, de cele mai multe ori va fi vizibilă.

Pe lățimea de 50 de cm pot încape 3 sau 4 brâuri. Prindem țesătura o singură dată și eliminăm timpii morți, crescând astfel atât calitatea cât și productivitatea.

Un piept de cămașă, bluză sau rochie se poate broda, la fel, dintr-o singură prindere.

„Cojoacele” tradiționale din Maramureș de exemplu, care sunt de fapt niște pieptare sau bundițe și care se brodează pe toată suprafața, pot fi făcute dintr-o singură prindere pe o mașină cu arie de brodare de 120 x 60 sau 120 x 80 cm.

Alți clienți au găsit soluția să prindă țesătura pentru măști în ramă, să deseneze forma măștilor cu broderia aferentă, iar apoi să le croiască.

La veșmintele preoțești, epitrahirul se poate face dintr-o singură prindere în ramă, iar felonul din două sau trei prinderi, iar exemplele pot continua.

Toți acei care activează pe aceste nișe preferă aceste mașini de brodat cu arii mari.

Mai există însă și categoria nehotărâților, care nu știu încă ce fel de broderii vor face în viitor, și de aceea aleg o mașină care să poată acoperi cât mai multe din aceste tipuri de produse brodate. Aceștia în general preferă mașinile de 120 x 50cm.

Ce să fac ca broderiile mele să se vândă?Cum îmi fac loc pe o piață din ce în ce mai aglomerată?

Dacă ești o persoană creativă, îți poți promova modelele proprii, la care să le dai o tușă personală.

Dacă au succes, îți vei forma o clientelă care va căuta modelele tale.

Problema este că te vei bucura de acele modele puțin timp, pentru că nu va fi greu pentru alții să le reproducă.

O altă variantă este aceea a broderiilor speciale: cu găuri, tip lace sau cu aplicații de diferite culori și modele.

Aici, pe lângă creativitate, mai trebuie să dobândești și tehnica necesară, atât la digitizare cât și la execuție.

O a treia variantă este să investești în mașini cu arii mari de brodare și dispozitive speciale, cum ar fi cele care brodează cu mărgele, paiete sau șnur, sau cele care taie țesătura cu ajutorul laserului sau cu TCD.

În acest al treilea caz, te poți bucura de succes mai mult timp, pentru că nu oricine este dispus să investească în astfel de tehnologii.

Întotdeauna este bine să fii cu un pas înaintea celorlalți, mai ales din punct de vedere tehnologic.

Ce produse fac cei care le cumpără astfel de mașini de brodat cu dispozitive speciale?

Dispozitivele de brodat cu paiete sau șnur au apărut în urmă cu mai mulți ani. Eu am auzit de ele de mai bine de 20 de ani, dar mai mult ca sigur că au apărut mai de mult.

La dispozitivele de brodat cu șnur o noutate ar fi că noile sisteme permit brodarea cu șnururi mai groase sau cu o textură mai neregulată sau chiar brodare cu șnururi cu mărgele.

În trecut se putea broda cu șnururi cât mai netede și nu foarte groase.

Dispozitivele de brodat cu paiete din ziua de azi pot broda cu până la 8 culori de paiete, de diferite forme și dimensiuni, inclusiv acele paiete reversibile (care se întorc pe partea cealaltă când trecem cu mâna peste ele).

Cel mai cerut dispozitiv din ultimii ani sunt însă dispozitivele de brodat cu mărgele (mărgele vrac), care au apărut în urmă cu aproximativ 3 ani. Sunt mai multe zone în care se face broderie doar din mărgele pe costumele populare, iar cei care fac astfel de costume au tot căutat soluții pentru a avea o productivitate mai mare. Aceste dispozitive sunt soluția optimă pentru genul acesta de lucrări.

Cu câte culori lucrează dispozitivul de brodat cu mărgele?

Dispozitivele de brodat cu mărgele pot lucra cu una, două sau trei culori în același timp, dar cele mai stabile dispozitive sunt cele cu una sau două culori. Când trebuie să lucrăm cu mai multe culori, oprim mașina și golim mărgelele din dispozitiv, după care punem culoarea următoare.

Găsesc de cumpărat modele digitizate pentru broderii cu mărgele, șnur sau paiete?

Toate aceste dispozitive te pot ajuta să realizezi modele de broderie cu adevărat spectaculoase.

Ce trebuie însă să știi, este că pentru genul acesta de broderii nu prea o să găsești persoane care să îți facă digitizarea, așa că o să trebuiască să înveți să îți digitizezi singur aceste modele.

La broderia cu șnur poți folosi orice soft de digitizare, dar pentru broderia cu paiete sau mărgele, trebuie să ai un soft care să aibă comanda de paiete inclusă.

Clienții noștri beneficiază de acces gratuit la platforma de curs atât la modulul de broderie cât și la cel de digitizare, dar și de ajutor în a învăța cum se face digitizarea acestor modele speciale.

Contra cost îi putem ajuta chiar cu digitizarea propriilor modele cu mărgele, paiete sau șnur.

Pot cumpăra dispozitive de mărgele, paiete sau șnur și să le montez ulterior pe mașina mea de brodat?

Atenție: dispozitivele speciale se montează în fabrică, deci se comandă odată cu mașina de brodat. Nu este indicată demontarea și montarea la loc, pentru că sunt niște reglaje care trebuie făcute de către specialiști. 

Ce pot face cu un dispozitiv de șnur la mașina de brodat?

Primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la broderia cu șnur, sunt acele haine tradiționale  lungi numite ipingele în zonele din sudul țării.

O astfel de tehnică este folosită la o serie de alte tipuri de produse din zona costumelor tradiționale din mai multe zone ale țării.

Aici vorbesc despre dispozitivul care brodează cu șnur și se atașează la capul mașinii de brodat Galaxy.( mai există un sistem care este de fapt un cap separat, numit coiling).

Avantajul acestor sisteme este faptul că au un preț scăzut și se pot atașa la o mașină de brodat normală. 

Pot folosi multe tipuri de șnur, inclusiv șnur cu mărgele, datorită sistemului care de fapt împinge șnurul sub acul mașinii.

Șnurul se atașează cu ajutorul unui fir de plastic transparent tip gută, care are avantajul că asigură o fixare bună și poate fi folosit la orice culoare de șnur.

Aspectul broderiei este unul special și este dat de tipul de șnur folosit. Poți realiza modele spectaculoase dacă ai această înclinație spre fashion și design.

Un alt avantaj este acela că putem umple zone mari fără multe împunsături, iar materialul nu devine prea încărcat. Putem obține rezultate bune chiar pe țesături foarte fine.

Atenție: la crearea modelelor evitați curbele foarte strânse sau unghiurile foarte ascuțite. În aceste zone șnurul nu va urma corect traseul desenat de noi, pentru că la fixare se folsește o cusătură running stitch cu pas de 2 mm, iar în vârful curbei sau unghiului nu va prinde șnurul.

Această tehnică poate fi folosită cu succes la costumele tradiționale, rochii de mireasă, perdele, draperii, perne decorative, acoperitori pentru pat, jeans, rochii, bluze, iar exemplele pot continua.

În momentul de față, dintre clienții care au cumpărat astfel de mașini de brodat de la noi, încă nu este cineva care să se axeze pe astfel de broderii și să aibă rezultate spectaculoase.

Și dintre cei care și-au cumpărat mașini de brodat de la alți distribuitori dotate cu astfel de sisteme nu am auzit pe cineva care să le folosească, pentru că pur și simplu nu știu cum și nici nu a avut cine să le arate.

Pentru clienții noștri care doresc să lucreze cu astfel de sisteme le asigur toată asistența să reușească să dezvolte o gamă de produse prin această tehnică. Ei trebuie să vină cu ideea și modelul. Eu sunt dispus să îi ajut și cu digitizarea primelor modele și să îi învâț cum se face digitizarea și cum se folosește sistemul.

Merită să investesc într-o mașină de brodat cu dispozitiv de paiete?

Așa cum am mai spus și mai sus, dispozitivele de brodat cu paiete au peste 20 de ani vechime, iar unii o pot considera o tehnologie deja învechită.

Chiar dacă principiul de funcționare este același, și aceste dispozitive au fost mult îmbunătățite în ultimii ani.

Cea mai importantă îmbunătățire este aceea că acum aceste dispozitive pot lucra cu mai multe tipuri sau culori de paiete pe același ac.

Dacă nu știai, dispozitivul de brodat cu paiete folosește paiete sub formă bandă care este pusă pe o rolă.

Tălpița dispozitivului este reglată pentru o anumită dimensiune de paiete. Dacă până acum, trebuia să schimbi reglajul tălpițelor dacă vroiai să folosești altă dimensiune de paiete, acum dispozitivele au mai multe tălpițe care pot fi reglate fiecare pentru altă dimensiune de paiete.

O altă noutate sunt paietele reversibile care nu mai au gaura pentru fixare în mijloc, ci în lateral. De obicei acestea au culori diferite pe cele două fețe, iar când trecem cu mâna peste ele și le întoarcem, obținem un alt model, în alte culori.

Ceea ce vedeți în acest video este un dispozitiv cu 8 culori de paiete. Aici el este montat pe o mașină de brodat cu mai multe capete, dar poate fi montat și pe mașinile cu un singur cap. 

Cei care doresc o mașină de brodat Galaxy sunt informați despre toate variantele de mașini și dispozitive și pot alege varianta cea mai bună pentru ei.

Digitizarea modelelor cu paiete nu este complicată, dar ai nevoie de un soft care să aibă comandă de paiete. 

Cred că imaginile spun totul, iar modelele cu paiete pot fi de-a dreptul spectaculoase.

Dacă alegi să cumperi o mașină Galaxy cu dispozitiv de paiete, te voi ajuta să îți digitizezi propriile modele și vei vedea că nu este deloc complicat.

Mai sunt și alte dispozitive, în afară de mărgele paiete sau șnur, care se pot pune pe mașina de brodat?

Ar mai fi dispozitivele de tăiere a țesăturii.

La Galaxy avem varianta TCD (cu vârf cald) și varianta cu laser.

Ambele fac același lucru, adică taie țesătura.

Diferența este că TCD poate tăia doar sintetic, iar cel cu laser taie orice tip de țesătură.

La ce mă ajută dispozitivul de decupare a țesăturii la mașina de brodat?

În principal sunt două tipuri de broderii care se pot face: broderia cu găuri și broderia cu aplicație.

Ambele tipuri de broderie se pot face și fără aceste dispozitive. Putem tăia țesătura manual.

Avantajul este rapiditatea și precizia acestor dispozitive.

Dacă o formă complexă ne ia câteva minute bune să facem decupajul, iar în acest timp mașina stă, cu aceste dispozitive decupajul se face în câteva secunde și, așa cum am mai spus, cu o precizie mult mai mare.

Există zone ale țării în care costumul tradițional este împodobit în mare parte cu broderie cu găuri, iar pentru astfel de produse aceste dispozitive pot face diferența.

La fel dacă vorbim despre produsele la care folosește multă broderie cu aplicație, gen articole pentru copii sau pernuțe decorative.

La aceste tipuri de broderii, fie că vorbim despre tehnica cu găuri sau cea cu aplicație, trebuie să stăpânești bine tehnica de brodare dar și de digitizare.  

Pe cursdebroderie.ro se vor regăsi și lecții despre cum se digitizează și cum se brodează genul acesta de produse.

Nu uita. Dacă achiziționezi o mașină de brodat Galaxy, ai acces pe viață la platforma de curs.

Mai există și alte metode de a face broderii mai speciale?

Dacă îți dorești să faci niște produse brodate pe care să nu le poată face toată lumea, 

există, pe lângă dispozitivele speciale cu care pot fi dotate mașinile de brodat obișnuite, și mașini de brodat speciale.

Acestea sunt mașinile de brodat tip chenille și tip coiling.

Ce face o mașină de brodat tip coiling?

Poate broda cu șnur, dar poate broda și cu bandă.

Care este deosebirea dintre mașina de brodat coiling și un dispozitiv de brodat cu șnur montat pe o mașină de brodat obișnuită?

Mașina de brodat coiling poate folosi atât șnur cât și bandă, iar capul mașinii se rotește în direcția în care se formează curbele, astfel încât șnurul sau banda să nu se răsucească.

Pe lângă asta, spre deosebire de dispozitivul de brodat cu șnur, putem să realizăm curbe mai strânse și mai exacte.

O altă deosebire este că putem pune pe acest cap două bobine cu șnur sau bandă, pe care le putem folosi cu ușurință în cadrul aceluiași model.

Mașina de brodat coiling nu este totuși limitată, având în vedere că nu pot broda decât cu aceste două bobine de șnur sau bandă?

Trebuie să recunoaștem că da, chiar dacă se pot crea modele deosebite prin această tehnică, iar avantajul este că putem acoperi zone foarte mari cu foarte puține împunsături.

La Galaxy putem însă rupe aceste limite prin producerea mașinilor de brodat mixte, care utilizează atât capuri pentru broderia normală cât și capuri coiling.

Un mare avantaj este că mașina poate lucra pe aceeași arie de brodare atât  broderie normală cât și broderie cu șnur sau bandă.

Prin îmbinarea celor două tehnici, deja posibilitatea de a face broderii cu adevărat speciale devine mult mai mare.

Dacă pe capul de broderie normală mai punem și două dispozitive speciale cum ar fi cel de mărgele și cel de tăiat cu laser, vorbim deja de 5 tehnici diferite în același model: broderie cu șnur, broderie cu bandă, broderie cu mărgele, broderie normală și broderie cu găuri (sau cu aplicație, după caz).

Cu o singură investiție, putem să spunem că avem o mică fabrică, chiar în micuțul nostru atelier de acasă.

Mai există un tip de mașină de brodat specială, în afară de mașina de brodat cu șnur și bandă?

O altă mașină de brodat specială este mașina tip chenille. Aceasta face broderie tip prosop și cusătură lanț.

Cum funcționează o mașină de brodat chenille?

Este vorba despre un ac tip croșet, care trage ața de sub mașină și formează cu ea aceste două tipuri de cusături.

Avantajul cusăturii lanț este că poate umple zone mari cu un număr mic de împunsături.

Mașina tip chenille nu folosește ață de suveică, ci doar ața cu care face broderia. De regulă se folosește ață de cusut de finețe 120/2.

După cum se vede și în materialele video, poate lucra cu până la 6 culori de ață.

Aceste tipuri de cusături se remarcă prin aspectul deosebit, total diferit de broderia obișnuită. 

Aceste broderii sunt destul de rare, și de aceea cred că e o nișă interesantă unde este destul loc de dezvoltare.

De exemplu noi, în cei trei ani de când distribuim mașinile de brodat Galaxy, nu am avut nici o cerere în România pentru o astfel de mașină, ceea ce mă face să cred că sunt destul de rare.

Și mai spectaculos este că putem face și mașini de brodat mixte, care să aibă un cap pentru broderia normală, iar al doilea cap cu broderie chenille.

Poate te gândești că prețul pentru o astfel de mașină de brodat este foarte mare și nu știi dacă merită o astfel de investiție.

Eu te sfătuiesc să te gândești cum ar fi să creezi modele pe care nimeni altcineva nu le poate face. Poți să ceri pe ele prețul care să îți fie convenabil ca să îți recuperezi investiția, fără să fii presat de concurență. Dacă găsești nișa potrivită, eu cred că sunt șanse mari de succes.

Mașina de brodat  merge cu ață groasă?

Aud asta mereu de la diferite persoane care au investit mult în mașini de brodat, unele chiar de brand. Li s-a explicat de către distribuitor că trebuie schimbat reglajul la graifăr dacă vor să lucreze cu Burmilana, de exemplu.

Și unii din clienții care au cumpărat mașini de brodat Galaxy mi-au spus că ar vrea să lucreze și cu Burmilana, dacă se poate.

Răspunsul este că se poate, de ce să nu se poată.

Pentru cei care nu știu, Burmilana este o ață de brodat produsă de Madeira care conține 50% acril și 50% lână. Mai este și varianta Burmilana Co, care conține 50% acril și 50% bumbac.

Este o ață de grosime 12 și este moale.

Și cei de la Gunold au o ață similară numită Filaine. Eu unul nu am testat-o.

Care este treaba cu acest tip de ață?

Fiind o ață groasă, trebuie să lucrăm cu un ac gros, pentru că altfel ața nu va aluneca prin urechea acului. Producătorul recomandă ac de finețe 100.

Digitizarea trebuie să fie adaptată pentru acest tip de ață. Broderia se face mai rară. Cam 0.8 mm între ațe. Formele trebuie să fie destul de late, adică să nu avem zone subțiri. La cruciulițe, dimensiunea cruciuliței ar trebui să fie de 2.5 mm.

Aici am pus o ață burmilana pe mașină, am pus ac gros, iar rezultatul îl puteți vedea în acest video.

Mașina coase. Fără să fie nevoie de reglaj special la graifăr. Am redus doar viteza la 670 de rotații.

Sunt însă unele neajunsuri, care însă nu țin de mașina de brodat, ci de ață:

  • ața se desface greu de pe con, ceea ce face ca reglajul tensiunii să nu mai stea în puterea noastră în totalitate.

În momentele în care ața este reținută pe con, riscăm să ne iasă suveica deasupra, ața cum se poate vedea la cruciulițe.

La satin, fiind forma mai lată, acest risc este redus.

În acest caz singura soluție este să venim cu ață de suveică în culoarea țesăturii, ca să nu mai fie așa vizibil. Fiind aceste fluctuații mari de tensionare, parcă nici cruciulițele nu ies suficient de clare sau ordonate. Se mai poate încerca să dăm ața cu spray siliconic, dar nu e 100% sigur că va da rezultate.

  • ața nu alunecă. Din acest motiv, după ce mașina taie ața, arcul recuperator nu reușește să o tragă suficient în sus, iar ața va rămâne lungă după tăiere. Când mașina începe să brodeze din nou va rămâne un capăt destul de lung în afară, care va trebui tăiat manual.

Acestea sunt concluziile mele.

Cât mă costă reviziile la mașina de brodat?

Aici depinde de tipul de mașină și de distribuitor.

La mașinile casnice ungerea și curățarea se face la reprezentanță. Este recomandat ca periodic mașina să fie dusă la o revizie.

La mașinile de brodat industriale ungerea și curățarea se face de către utilizator.

În materialul video alăturat explic cum se face asta la mașinile de brodat Galaxy.

Ce cheltuieli mai am cu mașina de brodat Galaxy, pe lângă prețul din listă?

În acest preț este inclus absolut tot: transport, instalare, punere în funcțiune, instructaj, inițiere în broderie.

Mai mult decât atât, primești acces gratuit pe viață la platforma cursdebroderie.ro, unde ai materiale video despre broderia computerizată, care te vor ajuta în activitatea ta.

Și lucrurile nu se opresc aici. Vei face parte din grupul de whatsapp unde poți să te sfătuiețti cu alți utilizatori și unde poți pune întrebări. Vei beneficia de suport telefonic și online în orice problemă care ține de broderia computerizată.

Cu mașina de brodat pot crea broderii?

Dacă nu ai un soft de digitizare, poți scrie textele direct pe calculatorul mașinii de brodat și poți genera portrete brodate.

Mașina mai poate combina mai multe modele în unul singur sau poate separa un model în două părți.

Cu mașina de brodat pot lucra pe țesături groase?

Pentru că la mașina de cusut este o problemă atunci când treci de la materiale groase la materiale subțiri sau invers, această întrebare este perfect legitimă.

Până la urmă o mașină de brodat este tot o mașină de cusut.

De fapt, aici este principala diferență între cele două: felul în care se face transportul țesăturii.

.La mașina de brodat țesătura este fixată în gherghef, iar acesta o transportă. Și nu o transportă doar liniar din față către spate, ci o transportă în toate direcțiile.

Din acest motiv, tălpița acului nu presează țesătura în permanență, ci doar în momentul în care acul se află în țesătură. Când se ridică acul, se ridică și ea.

Asta permite să nu existe diferențe între țesăturile groase și țesăturile subțiri ca proces de brodare.

De fapt principala problemă nu este grosimea țesăturii, ci duritatea acesteia.

În principiu se poate broda orice tip de țesătură sau alt material care poate fi împuns cu acul.

În acest video am făcut un experiment cu mașia de brodat Galaxy. Am pus să brodăm un model 3D prin 3 straturi de burete de 2 mm fiecare. Și merge.

Cu modelul potrivit și cu priceperea necesară, practic putem broda cam pe orice poate fi împuns cu acul și cusut cu ață.

Dacă ai ajuns până aici, ai putut vedea că întrebările legate de mașinile de brodat sunt multe și variate. Aceasta este doar o parte, iar dacă ai întrebări suplimentare poți să ne contactezi telefonic sau poți lăsa un comentariu. Mă voi bucura să îți pot răspunde.

Comentarii

  1. Sanda 27 ian. 2024 at 9:02 pm - Reply

    Buna seara. Nu sunt experta in croitorie și aș dori să achiziționeze o mașină de brodat pt a face lucruri tradiționale(cămăși naționale, brâu, etc.). Ce model ar merge? Sunt greu de folosit? Am atâtea întrebări că nu știu cu care sa incep. Modelele de unde le pot achiziționa? Cu ce este indicat sa incerc ca și începător?
    Va mulțumesc foarte mult.