Grafica pentru modelele de broderie este punctul de plecare în realizarea acestora.

Pentru început trebuie să știi că noi, cei care digitizăm modelele de broderie nu desenăm modelul după imaginea pe care o primim de la client, ci noi reproducem acea imagine în limbajul pentru mașina de brodat.

Mai exact, aducem imaginea în fundalul softului de broderie, iar pe acea imagine începem să construim element cu element modelul nostru.

Pentru a face acest lucru avem nevoie de o grafică cât mai bună pe care să lucrăm.

Imaginea pentru digitizare în model de broderie, poate fi de tip poză (raster) sau vector.

Care este diferența între cele două?

Pe scurt, poza este formată din pixeli, iar vectorul din linii.

Avantajul la imaginile de tip vector, este că își păstrează claritatea contururilor oricât de mult te apropii cu zoom, pe când la poze toți acei pixeli afectează claritatea contururilor, ca în poza alăturată.

Cel mai ușor pentru noi este să lucrăm cu imaginile de tip vector, pentru că avem această claritate. Este ca și cum ai merge pe o cărare bătătorită.

Acest tip de grafică vectorială o au de obicei firmele care vor să își personalizeze echipamentele cu propriul logo.

De cele mai multe ori însă clienții doresc realizarea modelului după o poză pe care o au ei luată de pe net sau făcută cu telefonul.

Aceste poze au de obicei multe detalii neclare.

De obicei,(sau mai exact în cazul meu) cel care digitizează modele de broderie nu este și grafician. Să completezi elementele neclare sau lipsă necesită muncă în plus, iar riscul ca rezultatul să nu fie cel dorit este destul de mare.

Calitatea fotografiei nu este singura condiție pentru a obține un model de broderie reușit.

 

O altă problemă la fotografiile modelelor trimise de client este planeitatea.

De cele mai multe ori sunt fotografii preluate de pe net, unde produsul este îmbrăcat pe cineva, iar alteori este poză făcută cu telefonul din unghi și nu perpendicular pe model, astfel încât imaginea este deformată.

Așa cum am explicat mai sus, pentru a putea lucra în softul de digitizare al broderiilor, avem nevoie de o imagine plană, nedeformată, cu proporții corecte.

Un lucru la fel de important este să știm dimensiunea exactă a modelului final.

Pentru a fi siguri că poza făcută cu telefonul își va păstra proporțiile și va fi plană, putem folosi o aplicație pentru scanare.

 

Pe cursdebroderie.ro am făcut o lecție în care explic în detaliu cum se utilizează o astfel de aplicație pentru a păstra proporțiile corecte și a ști dimensiunea exactă. Dacă ești membru în platformă, o poți urmări aici: https://www.cursdebroderie.ro/cum-pozez-modelul-pentru-digitizare/

Dacă nu ești încă membru, te poți abona aici.

În concluzie, cu căt imaginea este mai clară, este plană și corect dimensionată, cu atât îi va fi mai ușor celui care digitizează.

Comentarii