Inserția pentru broderie este un material care ajută la stabilizarea țesăturilor în timpul brodării. Datorită modelului de lucru al mașinilor de brodat (mișcări ale țesăturii la viteze mari), țesătura pe care se brodează trebuie foarte bine stabilizată.
În primul rând trebuie fixată bine în rama transportatoare. Acest lucru nu este de ajuns. Aproape orice tip de țesătură are o anumită elasticitate. Mașinile de brodat automate sunt concepute să lucreze pe suprafețe rigide. Pentru rigidizarea țesăturilor se folosește inserția pentru broderie. Aceste inserții sunt de cele mai multe ori materiale nețesute în diferite compoziții. Ele seamănă cu hârtia, dar nu conțin doar celuloza, iar în unele cazuri nu conțin celuloza deloc.
De aceea unii sunt tentați să folosească chiar hârtie pentru a reduce costurile. Alții sunt tentați să folosească nețesut care se folosește la întărirea diferitelor elemente în confecții (gulere, manșete, betelii, etc.). Motivul este tot unul economic, pentru că au probabil resturi de astfel de materiale rămase în atelier.
Nu recomandăm folosirea altor materiale în afara celor special create pentru broderie. Poate fi afectată atât calitatea broderiilor, cât și funcționarea mașinii de brodat. Atât în cazul hârtiei cât și în cazul nețesutului pentru confecții, acul va desprinde particule din acestea pe care le va băga în greifer.
Cele mai periculoase sunt acele particule adezive din nețesutul pentru confecții care se lipesc de greifer. Dacă însă aceste nețesuturi sunt lipite pe material, nu este niciun pericol. Și în acest caz se recomandă a se folosi inserția pentru broderie, pentru că este mai stabilă (nu are elasticitate).

Există o mare varietate de inserții de la diferiți producători și cu proprietăți diferite.
Există producători doar de inserții pentru confecții care au și produse speciale de brodat și producători de materiale speciale pentru broderie (ațe și alte materiale) care au în ofertă și inserții. Atât compoziția cât și denumirile sunt specifice pentru fiecare producător în parte. Acest lucru face dificilă alegerea pentru utilizatori.
Probabil prin aceste tehnici producătorii își doresc atât consolidarea identității brandului cât și fidelizarea clienților.
Dacă ar fi să facem o clasificare a inserțiilor, una ar fi după modul de finisare după brodare. Avem inserții “vizibile” și “invizibile” după brodare.
Cele vizibile pot fi “tear away” (care se rup cu mâna) sau “cut away” (care trebuie tăiate cu foarfeca). Au aspect de hârtie sau nețesut și pot fi de culoare alba sau neagră.
Cele invizibile sau hidrosolubile (se dizolvă în apă) sau termosolubile (se topesc la căldură). Au aspect de nețesut sau de folie transparentă.


Inserția pentru broderie vizibilă mai poate fi și adezivă. Fie varianta stick-on (autoadezivă), fie varianta fuzibilă (se lipește la temperatură).
Acestea sunt utile la fixarea materialelor ce nu pot fi prinse în gherghef (piele, catifea, velur, etc.) sau la brodarea materialelor foarte elastic care au tendința de a fi împinse de broderie, formând încrețituri și cute.
Cum hotărâm ce fel de inserție folosim pentru produsul nostru?
În acest video găsești câteva informații despre inserția pentru broderie și sugestii de folosire.
Aceasta este partea în care experiența își spune cuvântul. Din păcate, nu există o formula sau o rețetă general valabilă care să funcționeze 100%.
Inserția pentru broderie există într-o multitudine de variante și compoziții atât din considerente de soluții tehnice de producere, cât și din prisma faptului că trebuie să luați în calcul o multitudine de factori la folosirea ei.
Primul pas este o analiză a produsului care trebuie brodat. Se începe cu destinația produsului. Este un produs căptușit, inserția folosită poate fi vizibilă după brodare, intră în contact direct cu pielea, etc?
Dacă este un produs care va fi căptușit, se poate folosi o inserție foarte stabilă, care nu se rupe și care se poate tăia la sfârșit în justul broderiei. Dacă este un produs la care dosul broderiei va fi expus, trebuie folosită o inserție din gama celor invizibile.
Al doilea element care trebuie analizat este structura materialului care urmează a fi brodat: este elastic, este subțire, gros, transparent? Este închis sau deschis la culoare? Întrebarea principală care se pune este: permite structura materialului să susțină broderia? În ce măsură? Dacă materialul este elastic sau foarte moale, trebuie să alegem o inserție care să susțină o singură broderia.
La materiale stabile se pune o inserție care se rupe foarte ușor și nu foarte consistentă. Mulți sunt tentați să lucreze materialele stabile fără inserție, însă din propria experiență, am observat că atunci când se folosește inserție, calitatea broderiei este net superioară. Dacă țesătura are o anumită transparență, trebuie folosită o inserție de culoarea potrivită, sau o inserție transparentă. La materialele foarte subțiri nu se recomandă folosirea inserțiilor foarte grele, pentru că acestea, adăugate la greutatea broderiei, vor crea un aspect neplăcut produsului.
Al treilea element care trebuie analizat este pasul broderiei. Dacă broderia este cu pași deși, atunci se folosește o inserție care se rupe mai greu. Dacă broderia este cu mași mai mari, dar nu foarte deși, inserția potrivită este una care se rupe mai ușor, dar rigidă.
Alte elemente care pot fi luate în calcul sunt: viteza de brodare și ața folosită. La o viteză mai mare, forța de tragere a aței este mai mare. Ața de viscoză este mai moale decât cea de poliester și nu trage așa tare. În funcție de toate aceste elemente trebuie luată decizia potrivită pentru broderie și testată.
Am avut întrebări legate de broderia pe materiale elastice. În astfel de situații inserția trebuie lipită de țesătura cu inserție autoadezivă sau fuzibilă. Dacă folosești folie solubilă, poți lipi cu spray adeziv temporar pulverizat pe inserție (nu pe țesătură, pentru că pătează).
Adesea este necesar să folosești încă un strat de inserție suplimentar pe lângă cel pe care l-ai lipit (sau două, în funcție de consistența acesteia).
Atenție: la materiale care nu își schimbă structura după spălat nu este recomandat să se pună inserție cutaway (care se taie), chiar dacă ea este stabilă. După spălare, inserția și produsul se vor comporta diferit, iar broderia se va deforma. Inserția cutaway se strânge la spălat, deci nu se folosește la materiale stabile (tercoturi, fâșuri, etc). Este foarte potrivită pentru tricouri.
O altă întrebare a fost legată de broderie pe tulle (voal). Principiul de lucru este ca la materialele elastic. Ca inserție recomandăm inserția solubilă nețesută. Inserția termosolubilă este foarte greu de scos în totalitate și nu o recomandăm în acest caz. Ceea ce trebuie avut în vedere este broderia folosită. Aceasta trebuie să fie adaptată pentru voal. Nu se poate pune o broderie încărcată. Ea trebuie să fie cât mai ușoară (densitate mai mică) iar pașii să nu fie prea mici nici prea mari (undeva pe la 2-3mm).
Am folosit cu succes modele în punct cruce în 2 fire cu cruciuliță de 2mm. În ambele cazuri ajută un strat de folie solubilă subțire pus deasupra materialului. În ambele cazuri este foarte important digitizarea. Trebuie avută în vedere densitatea, lungimea pasului, underlay-ul.
Comentarii
Alte articole relevante