Episodul 12 din podcastul despre broderie este primul episod cu invitat.
În acest prim interviu o am invitată pe Amela Osman, fondatoarea MayGhiul Art, din Constanța.
Am rugat-o pe Amela să scrie și un text de prezentare,așa cum cosideră ea, în care să își prezinte produsele, serviciile și proiectele.
Sunt Amela Osman și din 2019 am dat viață micului atelier de brodat MayGhiul Art din Constanța.
Meseria mea la baza este de inginer hidrotehnist și asta fac în continuare dar pe lângă acest job, mă joc cu firele în atelierul meu de brodat din Constanța.
În 2018 am aplicat printr-un program Start-up pentru obținerea unor fonduri nerambursabile. Destul de timid la început. Îmi terminam primul master și mă înscrisesem deja la al doilea când am aplicat, ne-gândindu-mă că eu chiar voi obține aceste fonduri. Poate că a fost un pic de inconștiență din partea mea pentru că nu m-am gândit prea mult la ce va fi și ce voi face dacă câștig.
Cu un băiețel acasă, două masterate și un job full-time, nu știu ce a fost în capul meu să aplic. 😊
A fost o nebunie pentru mine perioada aceea. Dar am reușit.
De ce broderie? Pentru că eu mai și tricotez și croșetez. Realizez produse din lână naturală, de calitate (alpaca și cașmir pentru moment). Aș vrea să realizez produse și din lână românească, dar încă nu am găsit o lână moale și pufoasă autohtonă – aștept însă cu drag să apară și la noi așa ceva.
Lucrez produsele mele din lână în combinație cu diverse materiale fine iar catifeaua este de bază. Și realizând aceste accesorii (fac fulare, căciuli și mănuși), cărora le aplicam benzi țesute sau brodate cu motive orientale, mi-a venit ideea și mi-am dorit să realizez chiar eu aceste modele pe catifea pentru produsele mele.- https://mgartatelier.ro/servicii-tarife-tricotaj/ https://mgartatelier.ro/femei/
Îți dai seama… nu am reușit încă să fac acest lucru până acum. Mai am drum lung până acolo. Pentru asta îmi trebuie timp să creez, să știu bine cum să mă organizez, să știu să îmi prezint marfa și multe multe altele pe care abia acum le învăț ca antreprenor. Și faptul că trebuie să mențin firma în urma obținerii acestor fonduri, mă face să mă simt puțin presată și nu pot crea așa cum îmi doresc.
Dar știi cum este, indiferent de cale, important este să îți urmezi scopul. 😊
Broderia digitală nu este ușoară. Și oricât de mult ai citi despre ea, până nu pui mâna să faci, să vezi cum este, nu știi nimic, oricât de bine cunoști broderia manuală. Este exact ca în orice meserie din această zonă.
Nu știu câte persoane au avut problema asta, dar eu la început cred ca am stricat vreo 6-7 produse brodând spatele cu fața lipite una de alta. Poate că la mașinile casnice nu se întâmplă așa, acolo nu poți să lași dosul oricum sub gherghef, dar la cele semi industriale și poate chiar la cele industriale cu arie mai mică de brodare cu siguranță se întâmplă.
O altă problemă a fost tensiunea. La început nu mă descurcam deloc. Am schimbat chiar și suveica la început dar bineînțeles că nu de la ea a fost problema ci tot la tensiune a trebuit să umblu.
O altă bătaie de cap mi-a dat-o densitatea. Ca să găsesc formula corectă de brodare fără ca materialul să se strângă pentru orice tip de material, mi-a luat mai bine de un an de muncă, teste peste teste…materiale aruncate, greșite…nopți nedormite, zeci de programe de broderie modificate….Și acum mi se mai întâmplă să fac greșeli, dar pot să spun că am făcut un pas mărișor.
Acum că știu despre ce este vorba îmi dau seama că este mult mai dificil să lucrezi cu mașina de brodat decât broderia manuală. Poate că persoanele ce nu sunt în domeniu ar spune că este ușor, că „mașina face totul”. Da, este adevărat, dar pregătirea pentru fiecare broderie în parte are în spate o muncă mult mai grea, asta pentru a ieși ceva de calitate și unic (în cazul meu- pentru că îmi creez și propriile modele de broderii). Nu mai spun, că și în cazul în care personalizezi pentru client, vine clientul, faci un produs și apoi vine cu altă idee, alt design…o iei de la capăt cu grafica, testare, aplicare, etc.
Lucrând manual este cel mai simplu, acolo simțit din mână densitatea și pasul necesar, nu îți trebuie întăritură/inserții de fiecare dată și nici bobine și suveici 😊.
Din toată povestea, am ajuns la concluzia că mi-ar plăcea să testez și o mașină de brodat industrială. Aș vrea să vad și eu ce poate oferi și care ar fi diferența. Sunt sigură că aș putea realiza de exemplu 500 de tricouri mult mai rapid decât mașina mea semi industrială (care de altfel merge foarte bine pentru ceea ce fac acum- doar că este un piculeț mai înceată).
Dacă ar fi să fie…să știi că vreau sa fie Galaxy. La cât v-am urmărit și la câte aprecieri am văzut că sunt chiar sunt curioasă.
Revin la munca mea în atelier. Spuneam de faptul că am învățat brodarea la mașina de brodat cu pași mici și cu bătăi de cap.
Am avut ceva colaborări și cu cei care digitizează și când am nevoie de ceva rapid apelez cu încredere, dar…cunoscând și eu digitizarea nu mă pot abține sa nu mă bag și să nu modific câte ceva…deci tot pierd un pic de timp și cu asta.
Mi-ar plăcea să îmi permit să angajez pe cineva care să învețe și căruia să îi placă și să rămână și să avem o colaborare frumoasă dar au venit vremuri foarte grele și pe partea de piață….cam toate visele mi s-au spulberat așa că a trebuit sa mă reinventez și să mă mut în online ca toată lumea.
Oricum în plan a fost și realizarea site-ului dar a fost ca metodă de marketing, acuma însă a trebuit să îl fac ca magazin online și să mă bazez numai pe el. Și apropos de asta, de câteva luni este într-o continuă schimbare și actualizare și parcă nu-i mai văd finalul. Abia aștept să pot să dau drumul la produsele pe care le pregătesc.
Totuși, hai să îți spun concret ce fac și ce vând acum…
Am început câteva proiecte care zic eu au și vor avea o continuitate frumoasă. În primul rând vreau să încep a povesti de tablourile pe care le fac care sunt brodate cu diferite flori ce transmit un mesaj în engleză. Sunt foarte frumoase toate. De data aceasta designul, programul în sine l-am achiziționat dar mi-a plăcut ideea și am început și eu timid cu propriile mele creații cu mesajele în limba Română de data asta. Am deja vreo 4 flori cu mesaje pe care le fac acum și vor urma și altele. Cred ca vor fi in jur de 12. – https://mgartatelier.ro/ornamente-si-decoratiuni/
Un alt proiect pe care l-am avut și sper că o sa îl mai am pe viitor, a fost colaborarea cu o doamnă foarte drăguță care a venit cu ideea realizării cizmulițelor decorative de Crăciun. Au avut succes să știi, și îi mulțumesc pentru asta. Ea a venit cu tiparul, lucra pe parte de croitorie, iar eu am făcut majoritatea graficelor și toate broderiile. Când a propus ca material catifeaua, deja intrasem în zona mea de confort și au ieșit niște superbități. – https://mgartatelier.ro/ornamente-si-decoratiuni/page/2/
Pe parte culturala de asemenea am pornit un proiect cu sacoșele din bumbac brodate cu minunatele monumente istorice și culturale din Dobrogea. Momentan am făcut grafica pentru 3 clădiri (Cazinoul din Constanța, Moscheea Carol I și Tropaeum Traiani- https://mgartatelier.ro/sacose-brodate/) și urmează și altele în acest sens.
Și nu în ultimul rând, am vrut sa îmi aduc aportul în broderia pentru copii și am creat câteva personaje care să fie unice, să fie de basm, să aibă tentă tradițională și în același timp să aducă și briza marină că doar suntem de la mare. Așa încât, împreună cu o prietenă dragă, l-am făcut pe Călin Căpriorul, pe Hipo Hipopotamul bineînțeles și am făcut chiar și o veveriță căreia încă nu i-am dat nume pentru că așteaptă sa fie digitizată. Toți trei, au un colăcel în jurul lor, care aduce a mare pe care l-am făcut în carouri în locul cusăturii în cruciuliță ca să te ducă cu gândul la ceva tradițional. – https://mgartatelier.ro/body-bebe-brodate/
Urmează, cum am spus, să actualizez site-ul și cu alte produse și neapărat vreau să menționez ca sunt/vor fi de foarte bună calitate. Personal mi se par cele mai bune de pe piață. Sunt prietenoase cu natura, organice și mi se pare că au cel mai bun finisaj. Dar nu spun încă despre ce este vorba. O sa fie o surpriza și s-ar putea chiar ca pentru lansare să realizez și un mic concurs, un giveaway. Așa că…recomand tuturor să mă urmărească pe www.mgartatelier.ro. Acolo găsiți și link-ul pentru Facebook și Insta. – Între timp am lasat deja produsele și este vorba despre tricouri. Le găsiți pe site (https://mgartatelier.ro/tricouri-brodate-personalizare/) unde vă puteți juca și le puteți personaliza după bunul plac. (Curând sper că voi pregăti și un concurs….)
Podcast despre broderie poate fi ascultat și pe telefon sau tabletă. Puteți descărca episodul de aici.
Cei care doresc să își facă cunoscute proietele prin intermediul acestui podcast, pot să mă contacteze și putem realiza astfel de materiale împreună.