Episodul 3 din primul podcast despre broderia computerizată din România
În acest episod vom vorbi despre softurile de digitizare și importanța lor în afacerea bazată pe servicii de broderie. Ce trebuie să știm încă de la început, este faptul că un astfel de soft este imperativ necesar afacerii noastre.
Pe lângă mașina de brodat, softul de digitizare constituie o a doua investiție principală pe care trebuie să o luăm în calcul când întocmim planul de afaceri. Putem să îl includem la categoria birotică pe lângă calculator, imprimantă, mobilier de birou, etc.
Cu toții ne întrebăm, după ce achiziționăm o mașină de brodat, cum o să procedăm cu modelele de care avem nevoie, cum le procuram? O primă variantă ar fi să le descărcăm de pe internet din site-urile de specialitate, gratuit sau contra cost. Este o variantă ieftină, dar nu întotdeauna optimă. Aceste modele, de obicei, nu sunt optimizate pentru țesături elastice (gen tricouri) sau alte tipuri de materiale mai pretențioase la brodat.
Acest mod de lucru este de obicei agreat de cei care dețin mașini de brodat pentru un hobby și nu își permit să investească în digitizări la comandă sau în softuri de digitizare.
O altă soluție este să comandăm digitizările la un digitizer specializat. În acest caz ar fi ideal să avem același soft de digitizare cu care lucrează persoana respectivă. Putem să solicităm fișierul nativ al softului, astfel încât să putem modifică parametrii broderiei și să obținem o broderie de calitate, adaptată produsului pe care lucrăm. În acest caz, adevărata provocare este să găsiți un digitizer bun. Un digitizer bun înseamnă o persoană care știe să facă broderie, nu doar să lucreze în niște softuri de grafică.
În acest episod găsiți câteva sfaturi despre cum să vă dați seama dacă cel la care apelați știe meserie.
Cel mai important element pentru un digitizer este să știe să folosească underlay.
Pentru cei care nu știu, underlay este cusătură care se face pe dedesupt ca un suport, iar apoi se umple cu broderia finală.
Trebuie să știe să îl folosească în funcție de mărimea pasului și de țesătură pe care va fi brodat modelul.
Concret, acest underlay are următoarele funcții foarte importante:
- fixează țesătura de inserție, creând astfel o bază stabilă de lucru
- previne tragerile de țesătură și ajută la o conturare mai exactă a formelor
- ne ajută să avem o mai bună acoperire, prevenind vizibilitatea țesăturii de sub broderie
- ne ajută să folosim densități reduse ale cusăturii finale, evitând astfel apariția de găuri în țesătură
- împiedică broderia să se afunde în țesăturile moi sau pufoase
O a treia situație de lucru este aceea în care digitizăm chiar noi modele de care avem nevoie. Pentru asta avem nevoie de un soft cât mai performant, chiar dacă nu cumpărăm toate modulele de la început, ci doar pe acelea de care avem strict nevoie. Dacă ascultați „Podcast despre broderie episodul 3” vă vom descrie câteva elemente pe care să le urmăriți în momentul în care căutați softul de digitizare potrivit.
Podcast despre broderie poate fi ascultat și pe telefon sau tabletă. Puteți descărca episodul de aici.
Noi comercializam softul de digitizare I-Cliqq. Este un soft puternic, ușor de utilizat și performant. Mai mult decât atât, pentru cei care doresc să învețe pot participa gratuit la lecțiile online pe care le ținem.