Tensionarea aței de brodat constituie o provocare atât pentru începători cât și pentru cei experimentați. Cele mai multe probleme legate de calitatea broderiei și funcționarea mașinilor de brodat apar de la tensionarea aței sau folosirea ațelor nepotrivite.

Înainte de a suspecta că mașina nu funcționează cum trebuie, este bine să verifici traseul aței, tensionarea și calitatea aței. Trebuie verificat dacă sistemele de tensionare funcționează, iar dacă nu, trebuie remediate eventualele probleme.

Cel mai frecvent întâlnit fenomen este adunarea de scame și mizerie în sistemul de tensionare. Acest sistem trebuie curățat periodic.

Atât sistemul de tensionare superior, cât și penița de tensionare de la suveică. Cum verificăm dacă acestea funcționează? Pur și simplu tragem de ața de brodat și în același timp schimbăm tensionarea în diferite trepte. Dacă nu observăm nicio schimbare, înseamnă că sistemul nu funcționează. Recomandat este să folosești ațe de calitate bună, speciale pentru mașinile de brodat.

O altă problemă în funcționarea mașinilor de brodat o constituie alegerea acului nepotrivit pentru ața pe care o folosim.

În catalogul Madeira se regăsesc toate detaliile legate de ațele lor de brodat. Poți folosi același tip de ace la ațe cu proprietăți similare.

Cel mai important lucru este ca ața să vină constant, să nu aibă acele “smucituri”. Verifică mai întâi calitatea aței folosite. Dacă ața se schimbă de la un tip de ață la altul în momentul în care tragi de ea, atunci trebuie să găsești calitatea de ață care merge cel mai bine pe mașina ta.

Deloc de neglijat este și felul în care ața se comport la spălare sau alte tratamente după brodare. Trebuie testat dacă ața nu își pierde culoarea când este băgată în apă, riscând să distrugi tot produsul din cauza aței de brodat.

Dispozitiv masurare tensiune ata

De foarte muți ani ne-am bazat doar pe ceea ce am simțit “la mână” atunci când am tras de ața de brodat. De-al lungul timpului, învățându-i-I și pe alții să lucreze cu mașinile de brodat, am constatat că acest simț se dezvoltă în timp.

De aceea recomandăm folosirea dispozitivelor speciale de măsurare a tensiunii aței. Le recomandăm și considerăm că sunt de mare ajutor atât celor care se află la început, cât și celor cu experiență. Este foarte important să avem niște puncta de reper cât mai exacte. Pentru a putea seta tensiunea medie ai nevoie de testul de tensiune pe care îl încarci în mașină.

Punctul de plecare în realizarea unei tensionări corecte la suveică

În video am explicat cum se face acest lucru la mașinile de brodat industriale (cu suveică verticală). Pentru cei care au mașini casnice pot vedea un video explicit aici.

Dispozitivele de măsurare a tensiunii ne ajută să avem un control precis asupra tensiunilor din ațe. Avem un punct de reper pe care îl putem controla în permanență. Este foarte util chiar și pentru cei care au mai multă experiență deoarece pot vizualiza în permanență starea tensionării.

Pentru cei care au mașini cu 1-2 capete, pot măsura tensionarea la suveică de fiecare dată când schimbă mosorelul.

Este foarte important să știi de la început dacă ceva nu funcționează bine și astfel multe probleme pot fi eliminate. Toate aceste informații le poți vedea explicate în clipul de mai jos.

Comentarii

  1. […] Tensionarea incorectă a aței. Fie că vorbim de o tensionare prea strânsă sau prea slabă, în ambele cazuri putem avea ruperi de ață frecvente. Un articol despre tensionarea ațelor și despre tot ce ține de ața de brodat puteti citi aici. […]

  2. Stanila Alexandra Iuliana 21 apr. 2022 at 4:13 pm - Reply

    Buna ziua, de unde pot achizitiona un dispozitiv pentru masurarea tensiunii atei pentru masina casnica? Nu am gasit nicaieri